Preskoči na vsebino


DRAGA BOTRA, SPOŠTOVANI BOTER!

DRAGA BOTRA, SPOŠTOVANI BOTER!

 

Pri podelitvi sv. birme leži botrova desnica na desni rami – po večini mladega kristjana- za katerega ste prevzeli odgovornost botrstva. Ta kretnja vaše roke pove, da ste odslej vedno pripravljeni mu pomagati in ga ščititi. Pravi boter namreč ne stoji birmancu ob strani le tisti trenutek, ko se podeli sv. birma. Boter po najboljših močeh spremlja birmanca tudi na njegovi nadaljnji življenjski poti vere.

Danes je izbira za botrstvo zelo težka in mnogi te ga vabila za botrstvo kar bojijo. Ta strah je večkrat upravičen, saj je splošno mnenje v družbi, da mora boter darovati birmancu to in ono. Na žalost se ne gleda na darove sv. Duha, tudi ne na vero botra in birmanca, ampak predvsem na darove botra??? To ni prav in ni dobro!!!

Cerkev nalaga botru skrb, da skrbi za vero svojega birmanca ali birmanke na poti življenja. V novejši zgodovini se je večkrat dogajajo da so bili kandidati na sv. birmo, spričo težkih okoliščin,  slabo pripravljeni na sv. birmo. Botre pa so si izbirali kar tako po simpatijah. V takšnih razmerah pa so postranske stvari –kakor darilo birmancu- prišle  v središče zanimanja.

Danes pa nam grozi nevarnost površnosti, da je birma za birmanca, družino in botra le majhna epizoda na življenjski poti. »Samo to še opravi, pa bo mir« slišimo pogosto.  In tako je slovesnost sv. birme predvsem v razkazovanju oblek in slikanju…

Za nas kristjane pa je važna vera birmanca, ki mora ostati v srcu mladega človeka potem ko je slovesnost birme mimo.

Zato vas, dragi boter ali botra naprošam: bodite prijatelj, pomočnik in zaupnik svoji birmanki ali birmancu. Naj bodo darovi za sv. birmo le simbolični. Skrbite za vero svojega birmanca ali birmanke - to je najvažnejše!

Pripravo z devetdnevnico začnemo na veliki četrtek  13. aprila in jo končamo v petek, 21. aprila. V tem času lahko dvignete v zakristiji dar za svojega birmanca ali birmanko. Pripravili smo vam molitvenik kristjan moli in rožni venček. Kdor pa želi pa lahko kupi birmancu tudi sv. Pismo. Ta dar primerno aranžirajte in ga na dan sv. birme podarite.

        Želim vam da bi skupaj lepo praznovali sv. birmo in Bog daj da bi tudi vaš birmanec ali birmanka postal dober kristjan in dober človek.

Zakrament sv. birme naj bo lep, duhovno poglobljen in vsem vam želim lepo praznovanje!

                         Katehet vašega birmanca ali birmanke

                                                       Jože Vehovar
Print Friendly and PDF